Luna octombrie 2015 a prilejuit o zi de sărbătoare locală la membrii, puțini care mai sunt, ai Comunității Evreilor din Brașov. Înainte sa vă dați seama de ce sărbătoare locală… ar trebui să vă explic ce înseamnă Bar Mițva și Bat Mițva.

BAR în traducere liberă din ebraică înseamnă FIU iar BAT înseamnă FIICĂ. MIȚVA înseamna LEGAMÂNT sau LEGE (cu trimitere la Legile primite de Moșe pe muntele sacru de la Cel Preaânalt.

Conform Legii evreilor când un băiat ajunge la vârsta de 13 ani, el devine răspunzător pentru acțiunile sale devinind un FIU AL LEGĂMÂNTULUI.

Pentru fete vărsta devenirii FIICĂ A LEGĂMÂNTULUI este considerata 12 ani la evreii ortodocși și conservatori sau 13 ani la evreii reformați.

Până la vârsta devenirii, răspunderea pentru acțiunile copiilor o poartă părinții, după ceremonia de Bar sau Bat Mițva de acum adolescenți considerați, copii răspund direct pentru îndeplinirea ritualului evreiesc, pentru păstrarea tradițiilor, sau etica acțiunilor proprii.

Practic ceremonia marchează intrarea într-o etapă nouă a vieții copilului, el trebuind de acuma să învețe ce înseamnă răspunderea față de familie, apropiați, societate, Creator și chiar față de propria persoană.

Este o etapă de formare a viitorului individ, parte a devenirii societății și istoriei lumii.

Spuneam la început că o să vă dați seama de ce BAT MIȚVA a fost sărbătoare locală în mica comunitate a evreilor din Brașov. Cum poate să nu fie așa când, mică fiind comunitatea totuși au avut șansa de a organiza și participa la o ceremonie în care au fost numite ca FIICE ale LEGĂMÂNTULUI patru fete în aceeași zi. Vă recomand să citiți și articolul semnat de Tiberiu Roth, Președintele Comunității Evreilor cu referire la problematica demografică cu care se confruntă aceste comunități in diasporă, formate din ce în ce din mai puțini membrii și dilemele apărute în îndeplinirea Legii în Sinagogi din această cauză – „Dileme cu numărătoarea„.

Fiind un eveniment rar pe la noi „gazda”, fiind întreaga mică comunitate, a pregătit templul Beit Israel din Brașov. str. Poarte Schei cu multă atenție și dăruire în haine de sărbătoare.

Cele patru fete: Maia Zilbermann, Beatrice Floroian și gemenele Anamaria și Iulia Elena Todoran după un mic program artistic și binecuvăntările rabinului Zwika au aprins lumânările de Șabat pentru prima oară în viața lor, marcând titlul de FIICE ALE LEGĂMÂNTULUI.

Autor Horatziu Cenușă

Pin It on Pinterest

Share This